• Bromsa njursvikten
  • Min hälsodagbok
  • Hälsa, symtom & egenvård
    • Blodbrist/anemi
    • Blodfetter
    • Blodtryck
    • Gikt
    • Kalk & fosfatbalans
    • Klåda
    • Mage, tarm & näringstillstånd
    • Muntorrhet
    • Muskelkramper
    • Psykisk hälsa
    • Restless legs
    • Rökning
    • Sex & samliv
    • Trötthet & orkeslöshet
    • Vätskebalans
  • Patientfilmer
  • Njurarnas funktioner & sjukdomar
    • Njurarna och dess funktioner
    • Vanliga orsaker till njursvikt
    • När njurarna sviktar
    • Njursviktens fem stadier
  • Prover & provsvar
    • Blodprover
    • Urinprover
    • Allmänna råd vid provtagning
  • Läkemedel
    • Blodet
    • Blodfetter
    • Blodsalter
    • Blodtryck
    • Försurning av blodet
    • Gikt
    • Kalcium/fosfatbalansen
    • Klåda
    • Vaccinationer
    • Vitaminer
    • Övriga njurskyddande läkemedel
  • Kost
    • Kostråd
    • Proteinreducerad kost
    • Övrig kostbehandling
  • Motion
    • Fysisk ork
    • Träningseffekter
  • Psykosociala aspekter
  • Riktlinjer och behandling
  • Behandlingsalternativ -
    njurersättande behandling
    • Peritonealdialys
    • Peritonealdialys med maskin
    • Hemodialys
    • Hemhemodialys
    • Dialys och arbete
    • Njurtransplantation
    • Avstå dialysbehandling
    • Att välja behandlingsform
  • Njurförbundet
  • Länkar och mer läsning
  • Om Njurdagboken
  • Ordlista

Kost

Foto : Stefan Melander

​Kostens sammansättning och bra matvanor är viktigt för att må bra, både nu och i framtiden! Det gäller att få i sig energi och alla de näringsämnen kroppen behöver och samtidigt hålla en bra vikt. Hela kroppen fungerar bättre, och det är lätt att äta lagom mycket, om man äter regelbundet. Kosten – eller speciell diet - kan också vara en del av behandlingen vid sjukdom.

Vid njursvikt påverkas kroppens ämnesomsättning. Om njursvikten försämras får kroppen allt svårare att bli av med slaggprodukter (nedbrytningsprodukter från kroppens ämnesomsättning). Därför är det viktigt att tänka på vad du äter. En bra kosthållning hjälper till att hålla kroppen i balans och kan lindra symtom som kan uppkomma när slaggprodukter stannar kvar i blodet (exempelvis illamående, trötthet, minskad aptit och klåda). 

Kostråd är individuella och utgår ifrån ditt tillstånd (t.ex. över- eller undervikt, njursviktsgrad eller dina matvanor). Om du är känslig mot mycket kalium, är över- eller underviktig och var i ditt sjukdomstillstånd du befinner dig spelar roll. Du kan få kontakt med en dietist om du vill ha hjälp med att lägga upp kost som är bra för just dig. Prata med din sjuksköterska eller läkare för mer information.

Senast uppdaterad: den 13 november 2017 09:49

Njurdagboken är framtagen i samarbete med
Karolinska Universitetssjukhuset och Universitetssjukhuset i Linköping

Innehållet är skrivet och sammanställt av
Agneta Pagels*, Marie Vång*, Annika Eriksson**, Annelie Magnusson*, Stefan Melander**

Innehållet är faktagranskat av
Anders Fernström**, Britta Hylander*, Stefan Jacobson***

*      Karolinska Universitetssjukhuset
**   Universitetssjukhuset i Linköping
*** Danderyds Sjukhus AB

Mer om Njurdagboken





Njurförbundet är ansvarig utgivare av Njurdagboken. Kontakta oss via telefon: 08-546 405 00
eller info@njurforbundet.se